planete
Dostojanstvo ukazuje na moć da se deluje
Recepcije ukazuju na sklonost da se deluje
Aspekti ukazuju na potencijalnu priliku da se deluje
Vladarstvo znakom :
• Postavka u sopstvenom znaku predstavlja najsnažnije osnovno dostojanstvo. Primer ~ Mars u Ovnu, Jupiter u Ribama. To se poredi sa čovekom koji se nalazi u sopstvenoj kući ~ gazda, domaćin. On je tu glavni i u stanju je da radi šta mu padne napamet, samim tim jako je srećan i zadovoljan. Takva planeta je vrlo sposobna da manifestuje svoju suštinsku dobrotu.
• Vladarstvo i sama planeta koja vlada Asc’ ~ predstavlja pitačevu pamet [ako je ima i u kakvom je stanju]
• Kada kažemo da jedna planeta VOLI drugu to znači da se nalazi pod njenom VLADAVINOM ~ primer : Venera u Ovnu ~ Venera pod vladavinom Marsa ~ Venera voli Marsa.
Egzaltacija :
• Svaka planeta je egzaltirana u nekom od znakova u Zodijaku, ali ne u svim. Sunce je egzaltirani u Ovnu, Mesec u Biku, Merkur u Devici, Venera u Ribama, Mars u Jarcu, Jupiter u Raku, Saturn u Vagi. Planeta u egzaltaciji se najčešće poredi sa počasnim gostom u kući domaćina.
• Gostu se daje sve najbolje i tretira se na najbolji mogući način. Ali snaga te planete ima svoje ograničenje ~ gost ne može da odluta u spavaću sobu svog domaćina i počne da prevrće po ormanima ili da zavodi domaćinovu suprugu. Tu slobodu on nema, ali će ipak da bude tretiran kao neko „poseban“. Svi znamo da kada nam dodju gosti mi u jednom trenutku preterijemo sa ugšćavanjem [naročito ovde na teritoriji Balkana, zar ne?] Tretiramo gosta bolje možda čak i više nego što je on to zaslužio [ruku na srce ma koliko ta osoba nama bila draga ili dobra prema nama, iapk preterujemo, ego tu radi i kao i želja za dokazivanjem…]Taj osećaj preterivanja najbolje opisuje termin „egzaltacija“ u horarcima.
• Egzaltacija ~ osoba/palneta se pretvara da je mnogo bolja od onoga što zaista jeste. Jedini slučaj kad aje jako poželjno da je željena planet u znaku svoje egzaltacije je u horarcima vezanim za sportska takmičenja, jer to daje snagu i inat toj osobi ili timu za koji pitamo, pa samim tim i mogućnost da nadigraju protivnika.
Egzaltacija je u principu jako dobra stavr, ali ne onoliko dobra koliko se ona pravi da jeste, tj. koliko mi verijemo da je ona sjajna!
• Takodje, jako je bitno obratiti pažnju da li je planeta samo u znaku svoje egzaltacije ili je baš na samom stepenu apsolutne egzaltacije ~ Sunce je egzaltirano na 19° Ovna, Mesec na 03° Bika, Merkur na 14° Device, Venera na 27° Riba, Mars na 28° Jarca, Jupiter na 15° Raka, Saturn na 21° Vage. Taj stepen nam govori da bez obzira na okolnosti, osoba koja je vezana za plaentu koja se tu nalazi ima apsolutnu šansu i protiv zdrave logike da pobedi u željenom.
• egzaltacija kao i položaj Meseca ~ pitačevo srce ♥
• Kada kažemo da jedna planeta OBOŽAVA drugu to znači da se nalazi u znaku EGZALTACIJE ~ primer : Venera u Ovnu ~ Venera egzaltira Sunce ~ Venera obožava Sunce.
Triplicitet :
• Znaci se dele u 4 grupe od po tri znama ~ odatle i naziv „triplicitet“ : zemljani, vazdušni, vatreni i vodeni. Svaki element ima sopstvene vladare. Kolona tripliciteta je podeljena na dve kolone ~ dnevni i noćni triplicitet.
○ Vatrenim znacima danju vlada Sunce, a noću Jupiter.
○ Zemljanim znacima danju vlada Venera, a noću Mesec.
○ Vazdušnim znacima danju vlada Saturn, a noću Merkur.
○ Vodenim znacima i danju i noću vlada samo Mars.
• Planeta u svom triplicitetu se oseća prijatno i lepo. Ona je bukvalno „u svom elementu“. Moglo bi da joj bude i bolje, ali je ona prilično happy i ovako. Ona se nalazi tamo gde želi, umereno je snažna, odmerena i ume da koristi svoje kvalitete. To vam je kao domaćin koji ode u svoju vikendicu. Nije u sopstvenoj kući, već u vikendici [koja ima manju finansijsku vrednost od kuće, ali je to ipak njegovo i samim tim on se oseća opuspteno i lepo tamo]
• triplicitet ~ pitačeve gaće a i gaće osobe za koju se pita…
• Kada kažemo da jedna planeta JAKO JE ORIJENTISANA na drugu planetu to znači da se nalazi u njenom TRIPLICITETU ~ primer : Venera u Ovnu u Sunčevom tripl. [za dnevno rodjenje] u Jupiter tripl. [za noćno rodjenje] ~ Venera poštuje Sunce/Jupiter.
Termin :
• Sledeći deo tabele deli znak na 5 delova ~ oni NISU jednaki. To su termini.
○ Sunce i Mesec ne vladaju NI JEDNIM terminom.
• Termin samo po sebi znači i „granica“. Broj u tabeli pokazuje gde se nalazi „granica moći“ svake plaente.
○ Vladari u terminima se mogu poistovetiti sa podoficirima u vojsci. Oni imaju malu količinu moći, ali ni približno kao oficiri [važna dostojanstva]. Ipak, mnogo je bolje biti desetar nego redov [bez i jednog dostojanstva].
• Termini se najčešće koriste u analizi natala i godišnjeg čarta, u horarcima imaju relativno mali uticaj. Oni u horarcima ne predstavljaju toliko pozitivan faktor koliko faktor odsustva negativnosti. Kao što ni biti tesetar nije baš tako divno, mnogo je bolje nego biti redov ~ tako i planeta u svom terminu nije baš tako snažna i ne može baš puno da učini ili pomogne.
○ termin kao i triplicitet ~ predstavlja pitačeve gaće a i gaće osobe za koju se pita… tj. količinu fizičke privlačnosti izmedju njih…
• Kada kažemo da jedna planeta je PRIJATELJ sa drugom to znači da se nalazi u njenom TERMINU ~ primer : Sunce na 22° Bika je u terminu Jupitera ~ Sunce je prijatelj sa Jupiterom.
Lice :
○ Termin sam po sebi je salb faktor, a lice je još slabije.
• Tabela se deli na tri dela od po 10°. Isto kao i kod termina, ti brojevi / stepeni predstavljaju granicu snage neke planete.
○ Planeta u svom licu se može na primeru objasniti kao osoba koja se sakrila od kiše pod neko drvo i tu čeka povoljniji treutak da beži dalje da je ne bi udario grom dok je pod drvetom. Znači ~ pozicija čoveka nije baš najbolja, ali ipak „daj šta daš do sledećeg izvlačenja“…
• lice predstavlja ~ indeferentnost, ni tamo ni ‘vamo sa emocijama, nesigurnost da li da započne/prekine odnos.
○ Kada kažemo da jedna planeta RAVNODUŠNA prema drugoj to znači da je u njenom DEKANATU/LICU ~ primer : Mesec na 27° Strelca je u licu Saturna ~ to znači da je Mesec indiferentan prema Saturnu.
Izgon :
○ Planeta u izgonu ~ to je planeta koja se nalazi u znaku koji je na 180° od njenog sedišta ~ zato se i zove „izgon“. Sunce je u izgonu u Vodoliji, Mesec u Jarcu, Merkur u i u Strelcu i u Ribama, Venera i u Ovnu i u Škorpionu, Mars u Vagi, Jupiter u Blizancima i Devici, Saturn u Raku.
• Planeta u izgonu je ozbiljno ugrožena i nema snagu. To vam je kao da ste postavili nekog borca iz „Ultimate Fight“-a u situaciju gde mora da mesi kolače ~ jedno nema blage veze sa drugim. Ili kao da ste stavili mačku medju pse u nekom parku…
○ Najbolji primer ~ osoba je jako bolesna, signifikator je planeta u izgonu ~ situacija je zaista loša i pacijent je ozbiljno slab i bolestan. Izgon nam NE GOVORI da je u pitanju loša ili zla osoba, već da jednostavno nema snage da se izbori sa negativnim elementima koji su joj seli za vrat.
• izgon ~ više neće, neg’ što ‘oće, navika koja se često javlja u ljubavnim odnosima…
• Kada kažemo da jedna planeta NE VOLI drugu to znači da se nalazi u njenom IZGONU ~ primer : Jupiter na 25° Vodolije i sve vezano za Sunce je izgon ~ to znači da Jupiter ne voli Sunce.
Pad :
○ Planeta je u padu kada se nadje u znaku 180° od znaka svoje egzaltacije.
• Sunce je u padu u Vagi,
• Mesec je u padu u Škorpionu,
• Merkur je u padu u Ribama,
• Venera je u padu u Devici,
• Mars je u padu u Raku,
• Jupiter je u padu u Jarci,
• Saturn je u padu u Ovnu.
○ Tumačenje je isto kao i egzaltacija, ali u negativu ~ negativno preterivanje ~ poenta je u preteranoj debillitaciji te jadne planete.
• Kada je planeta u izgonu, stvari su loše, ali je nekako ipak moguće ispraviti situaciju, ali kada je u padu, nema šanse za ispravkom. Vrlo često simbolika same reči „pad“ nam daje najbolju sliku šta će se desiti sa osobom ili situacijom koja je pod vladavinom planete u padu…
○ pad ~ nikako ne dolazi u obzir, realno samo negativne emocije…
• Kada kažemo da jedna planeta MRZI drugu to znači da se nalazi u njenom PADU ~ primer : Venera u Ovnu a sve vezano za Saturn je pad ~ Venera mrzi Saturna.
Dispozitor :
Dispozitor neke planete ili arapske talke je vladar znaka u kome se ta planeta / tačka nalazi. Planeta u Ovnu ~ dispozitor = Mars.
Tags: